X

Uwaga - nasze strony internetowe wykorzystują technologie takie jak pliki cookies, m.in. w celach statystycznych. Więcej na ten temat na stronie wszystkoociasteczkach.pl

Ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w opcjach swojej przeglądarki internetowej. Instrukcje dla najpopularniejszych przeglądarek: Firefox / Chrome / IE7&IE8 / IE9 / Safari / Opera

Jeśli ustawienia Twojej przeglądarki nie będą wskazywały inaczej, pliki cookies z naszej strony zostaną zapisane w pamięci urządzenia.

zamow-pakiet-premium
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
FilmBox na Facebooku PLCZSKHUROBGRSTR

750x100 v2 czym-chata-bogata

W Sieci - w kinach od 21 kwietnia 2017 roku
30 marca 2017

W SIECI czyli nowy film czołowego prowokatora koreańskiego kina - Kim Ki-duka. Prezentowany w 2016 roku na festiwalu w Wenecji to przejmujące studium trudnych relacji między Koreą Północną a Południową.


ulotka w-sieci A6-1


Nietypowy thriller szpiegowski, który wiele zawdzięcza specyfice miejsca akcji

Jessica Kiang, Variety


W KINACH OD 21 KWIETNIA 2017 roku

ulotka w-sieci A6-2Nam Chul-Woo jest ubogim rybakiem wiodącym proste, ale szczęśliwe życie u boku żony i córki na północnym brzegu rzeki, która dzieli obie Koree. Codziennie łowi ryby w pobliżu newralgicznego punktu i straż graniczna zna go już na tyle dobrze, by ufać, że nie przekroczy niewidzialnej granicy na wodzie.

Pewnego dnia jednak sieć poławiacza wplątuje się w silnik łodzi i Nam nie może nic zrobić, by powstrzymać dryfowanie łajby na południe. Po dotarciu do brzegu, zostaje natychmiast zatrzymany przez południowokoreańskich żołnierzy. Ambitny oficer przesłuchujący uznaje rybaka za szpiega. Dla nieszczęśnika zaczyna się gehenna, która zdaje się nie mieć końca...

NAGRODY I FESTIWALE:
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Toronto

 

 

BIOGRAM REŻYSERA:
Kim Ki-duk
– urodził się w 1960 roku w południowokoreańskim miasteczku Bongwha. Ukończył szkołę rolniczą, pracował w fabrykach, pięć lat spędził w marynarce wojennej. Po służbie w wojsku planował wstąpić do zakonu, ale ostatecznie wyjechał do Paryża, gdzie studiował malarstwo. W połowie lat 90. zainteresował się reżyserią. Od tamtej pory, mimo braku wykształcenia filmowego, zrealizował ponad dwadzieścia filmów, za które zebrał blisko pięćdziesiąt nagród na światowych festiwalach, w tym również tak cenne trofea, jak Srebrny Niedźwiedź w Berlinie oraz statuetki w Cannes i Wenecji. Naczelną cechą kina Kim Ki-duka jest nieprzewidywalność – twórca potrafi zachwycić zarówno brutalnym thrillerem wojennym („Strażnik wybrzeża”), jak i kontemplacyjnym obrazem zen („Wiosna, lato, jesień zima... i wiosna”).

Filmografia:
2016 W sieci / Geumul
2015 Seu-top
2014 Jeden na jednego / Il-dae-il
2013 Moebius
2013 Venice 70: Future Reloaded (kr.m.)
2012 Pieta
2011 Amen
2011 Arirang (dok.)
2008 Sen / Bi-mong
2007 Oddech / Soom
2006 Time / Shi gan
2005 Łuk / Hwal
2004 Pusty dom / Bin-jip
2004 Samarytanka / Samaria
2003 Wiosna, lato, jesień, zima... i wiosna / Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom
2002 Strażnik wybrzeża / Hae anseon
2001 Bad Guy / Nabbeun namja
2001 Adres nieznany / Suchwiin bulmyeong
2000 Real Fiction / Shilje sanghwang
2000 Wyspa / Seom
1998 Paran daemun
1997 Yasaeng dongmul bohoguyeog
1996 Krokodyl / Ag-o

  • Podziel się:
    Facebook Twitter 

TOP KATEGORIE